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Registros recuperados : 32 | |
2. | | OLIVEIRA, A. P. S.; REZENDE, C. C.; REGES, N. P. R.; FERREIRA, E. P. de B. Benefícios da inoculação com isolados de rizóbio no acúmulo e eficiência de uso de macronutrientes no feijão-comum em solos de Cerrado. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 13., 2021, Goiânia. Conectividade tecnológica, intensificação sustentável: resumos. Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 222. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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3. | | OLIVEIRA, A. P. S.; REZENDE, C. C.; REGES, N. P. R.; FERREIRA, E. P. de B. Influência da inoculação com isolados de rizóbio no acúmulo e eficiência de uso de micronutrientes no feijão-comum em solos de Cerrado. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 13., 2021, Goiânia. Conectividade tecnológica, intensificação sustentável: resumos. Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 223. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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4. | | ARRUDA, N. P.; REZENDE, C. C.; COURI, S.; PEREIRA, S. F.; SILVA, C. G. Perfil de voláteis, compostos fenólicos, atividade antioxidante e fator de proteção solar em óleo de café extraído por etanol. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 32., 2009, Fortaleza. Químicos para uma potência emergente: resumos. São Paulo: Sociedade Brasileira de Química, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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5. | | ARRUDA, N. P.; REZENDE, C. C.; COURI, S.; HOVELL, A. M. H.; FARAH, A.; BRANDÃO, J.; SILVA, C. G. Ácidos clorogênicos (CGA), fenólicos totais e atividade antioxidante em café arábica verde de diferentes estádios de maturação. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 32., 2009, Fortaleza. Químicos para uma potência emergente: resumos. São Paulo: Sociedade Brasileira de Química, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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6. | | SILVA, N. B.; OLIVEIRA, A. P. S.; REZENDE, C. C.; SOUSA, C. M.; WENDLAND, A.; FERREIRA, E. P. de B. Agronomic performance of the super-early common bean cultivar BRS FC104 in response to co-inoculation. Australian Journal of Crop Science, v. 17, n. 6, p. 516-523, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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9. | | FRASCA, L. L. de M.; REZENDE, C. C.; SILVA, M. A.; LANNA, A. C.; NASCENTE, A. S. Teor de macronutrientes em mix de coberturas vegetais. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 16., 2022, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2022. p. 62. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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11. | | FRASCA, L. L. de M.; REZENDE, C. C.; SILVA, M. A.; FERREIRA, E. P. de B.; DUARTE, J. R. de M.; NASCENTE, A. S. Coberturas vegetais afetando a produtividade de feijão-comum. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 13., 2021, Goiânia. Conectividade tecnológica, intensificação sustentável: resumos. Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 176. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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12. | | FRASCA, L. L. de M.; SILVA, M. A.; FERREIRA, E. P. de B.; REZENDE, C. C.; LACERDA, M. C.; DUARTE, J. R. de M.; NASCENTE, A. S. Coberturas vegetais afetando a produtividade da soja. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do Iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. p. 212. MERCOSOJA 2022. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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13. | | REZENDE, C. C.; FRASCA, L. L. de M.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; FERREIRA, E. P. de B.; NASCENTE, A. S. Influência de microrganismos multifuncionais na produtividade do feijão-comum. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 13., 2021, Goiânia. Conectividade tecnológica, intensificação sustentável: resumos. Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 221. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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14. | | REZENDE, C. C.; OLIVEIRA, A. P. S.; MATEUS, M. E. S.; FRASCA, L. L. de M.; SILVA, M. A.; FERREIRA, E. P. de B. Desempenho agronômico da soja inoculada com bactérias promotoras de crescimento vegetal. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 16., 2022, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2022. p. 76. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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15. | | FRASCA, L. L. de M.; REZENDE, C. C.; SILVA, M. A.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; NASCENTE, A. S. Microrganismos benéficos na cultura da soja. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 14., 2020, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 76. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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16. | | FRASCA, L. L. de M.; REZENDE, C. C.; SILVA, M. A.; FILIPPI, M. C. C. de; FERREIRA, E. P. de B.; NASCENTE, A. S. Microrganismos multifuncionais na produtividade da soja. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do Iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. p. 211. MERCOSOJA 2022. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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17. | | REZENDE, C. C.; SILVA, M. A.; FRASCA, L. L. de M.; FARIA, D. R.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; NASCENTE, A. S. Microrganismos multifuncionais: utilização na agricultura. Research, Society and Development, v. 10, n. 2, e50810212725, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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18. | | FRASCA, L. L. de M.; REZENDE, C. C.; SILVA, M. A.; LANNA, A. C.; DUARTE, J. R. de M.; NASCENTE, A. S. Plantas de cobertura inoculadas com microrganismos multifuncionais na entressafra em sistemas de produção da região do Cerrado. Semina. Ciências Agrárias, v. 44, n. 4, p. 1489-1508, jul./ago. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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19. | | REZENDE, C. C.; FRASCA, L. L. de M.; SILVA, M. A.; PIRES, R. A. C.; LANNA, A. C.; FILIPPI, M. C. C. de; NASCENTE, A. S. Physiological and agronomic characteristics of the common bean as affected by multifunctional microorganisms. Semina: Ciências Agrárias, v. 42, n. 2, p. 599-618, mar./abr. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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20. | | REZENDE, C. C.; SILVA, M. A.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; FERREIRA, E. P. de B.; NASCENTE, A. S. Produtividade do feijão-comum tratado com microrganismos multifuncionais. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 13., 2021, Goiânia. Conectividade tecnológica, intensificação sustentável: resumos. Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 220. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Registros recuperados : 32 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
21/12/2023 |
Data da última atualização: |
21/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
SILVA, M. A.; NASCENTE, A. S.; FILIPPI, M. C. C. de; FRASCA, L. L. de M.; REZENDE, C. C. |
Afiliação: |
MARIANA AGUIAR SILVA, UFG; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; LAYLLA LUANNA DE MELLO FRASCA, UFG; CÁSSIA CRISTINA REZENDE, UFG. |
Título: |
Sustainable agricultural practices to improve soil quality and productivity of soybean and upland rice. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Australian Journal of Crop Science, v. 17, n. 1, p. 61-68, 2023. |
ISSN: |
1835-2707 |
DOI: |
https://doi.org/10.21475/ajcs.23.17.01.p3761 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Combining cover crops with multifunctional microorganisms provides significant increments in the grain productivity of soybean and upland rice crops. However, there are still few studies that aimed to evaluate the effect of this combination on the productivity of agricultural systems. The objective of this study was to determine the effect of the mix of cover crops and the co-inoculation of multifunctional rhizobacteria on the quality of the soil, yield components, and on the grain yield of soybean and upland rice. The experimental design was in random blocks with 24 treatments in a 6x2x2 factorial scheme. Treatments were the combination of 6 (5 mix of cover crops (mixture of seeds of different cover crops species) and the control (fallow), 2 (upland rice and soybeans), 2 (co-inoculated (inoculation with two microorganisms) or not (no microorganisms), with four replications. Combination of cover crops provided an increase in Ca and Mn levels in the soil, increased activity of soil quality indicator enzymes (phosphatase and arylsulfatase), higher soybean yield, and higher number of upland rice panicles. The co-inoculation with multifunctional rhizobacteria led to an increase in phosphorus levels in the soil, the number of pods per plant, the mass of 100 grains for soybean cultivation, the number of grains per panicle, and productivity of upland rice. Therefore, a mix of cover crops, combined with the co-inoculation with multifunctional rhizobacteria are sustainable agricultural practices that can contribute to the improvement of soil quality and the increase of the productivity of soybean and upland rice crops. MenosCombining cover crops with multifunctional microorganisms provides significant increments in the grain productivity of soybean and upland rice crops. However, there are still few studies that aimed to evaluate the effect of this combination on the productivity of agricultural systems. The objective of this study was to determine the effect of the mix of cover crops and the co-inoculation of multifunctional rhizobacteria on the quality of the soil, yield components, and on the grain yield of soybean and upland rice. The experimental design was in random blocks with 24 treatments in a 6x2x2 factorial scheme. Treatments were the combination of 6 (5 mix of cover crops (mixture of seeds of different cover crops species) and the control (fallow), 2 (upland rice and soybeans), 2 (co-inoculated (inoculation with two microorganisms) or not (no microorganisms), with four replications. Combination of cover crops provided an increase in Ca and Mn levels in the soil, increased activity of soil quality indicator enzymes (phosphatase and arylsulfatase), higher soybean yield, and higher number of upland rice panicles. The co-inoculation with multifunctional rhizobacteria led to an increase in phosphorus levels in the soil, the number of pods per plant, the mass of 100 grains for soybean cultivation, the number of grains per panicle, and productivity of upland rice. Therefore, a mix of cover crops, combined with the co-inoculation with multifunctional rhizobacteria are sustainable agricultur... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Azozpirillum brasilense; Bacillus sp; Co-inoculation. |
Thesagro: |
Arroz; Glycine Max; Oryza Sativa; Planta de Cobertura; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Cover crops; Plant growth-promoting rhizobacteria; Rice; Serratia; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160159/1/ajcs-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 02665naa a2200349 a 4500 001 2160159 005 2023-12-21 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1835-2707 024 7 $ahttps://doi.org/10.21475/ajcs.23.17.01.p3761$2DOI 100 1 $aSILVA, M. A. 245 $aSustainable agricultural practices to improve soil quality and productivity of soybean and upland rice.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aCombining cover crops with multifunctional microorganisms provides significant increments in the grain productivity of soybean and upland rice crops. However, there are still few studies that aimed to evaluate the effect of this combination on the productivity of agricultural systems. The objective of this study was to determine the effect of the mix of cover crops and the co-inoculation of multifunctional rhizobacteria on the quality of the soil, yield components, and on the grain yield of soybean and upland rice. The experimental design was in random blocks with 24 treatments in a 6x2x2 factorial scheme. Treatments were the combination of 6 (5 mix of cover crops (mixture of seeds of different cover crops species) and the control (fallow), 2 (upland rice and soybeans), 2 (co-inoculated (inoculation with two microorganisms) or not (no microorganisms), with four replications. Combination of cover crops provided an increase in Ca and Mn levels in the soil, increased activity of soil quality indicator enzymes (phosphatase and arylsulfatase), higher soybean yield, and higher number of upland rice panicles. The co-inoculation with multifunctional rhizobacteria led to an increase in phosphorus levels in the soil, the number of pods per plant, the mass of 100 grains for soybean cultivation, the number of grains per panicle, and productivity of upland rice. Therefore, a mix of cover crops, combined with the co-inoculation with multifunctional rhizobacteria are sustainable agricultural practices that can contribute to the improvement of soil quality and the increase of the productivity of soybean and upland rice crops. 650 $aCover crops 650 $aPlant growth-promoting rhizobacteria 650 $aRice 650 $aSerratia 650 $aSoybeans 650 $aArroz 650 $aGlycine Max 650 $aOryza Sativa 650 $aPlanta de Cobertura 650 $aSoja 653 $aAzozpirillum brasilense 653 $aBacillus sp 653 $aCo-inoculation 700 1 $aNASCENTE, A. S. 700 1 $aFILIPPI, M. C. C. de 700 1 $aFRASCA, L. L. de M. 700 1 $aREZENDE, C. C. 773 $tAustralian Journal of Crop Science$gv. 17, n. 1, p. 61-68, 2023.
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Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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